Toppturer i Lofoten

1440752645_hamnoy_lofotenMens det fortsatt ligger snø er fristelsen ofte stor til å legge ut på toppturer på ski. Det kuperte terrenget inviterer til lange utflukter, både om vinteren og i sommerhalvåret, men en påskeutflukt på ski gjennom et av de mange fjellterrengene i Lofoten er noe som er helt utenom det vanlige. Som vanlig i Nord-Norge, begynner gjerne skituren fra det øyeblikket man forlater huset, og man trenger ikke å dra langt for å komme ut av de små tettstedene, for å finne pene turterreng.

Småtindan på Austvågøy 700 m.o.h.

Småtindan er et av Lofotens mest populære skiområder. Tinderekka strekker sag fra Stortinden i Vest, til Finnmarkstinden i Øst. Dette er lett turterreng hvor man kan kjøre nesten over alt. Det beste utgangspunktet for slike turer er Kabelvåg, som ikke krever at man har tilgang på bil for å komme seg til området.

Den etablerte vanligste ruta, som kalles Småtindan strekker seg fra Svolvær via Nøkkevannene, og opp til utsikten, og er vanlig for de av oss som fortsatt liker litt gammeldags skigåing. Om man legger ut fra Kabelvåg, går man fra Kabelvågmarka og opp til Varden, for så å ta den samme ruta ned.

Den største utfordringen venter på Geitgaljartinden 1 085 m.o.h.

Geitgaljartinden er den råeste toppturen i Lofoten. Om det er meldt pent vær, og man bare har en dag til overs for å reise på en fantastisk skitur, er dette kanskje det beste stedet å dra. Utsikten er imponerende og på mer enn 1 000 meter over havet kan man nyte store deler av øygruppen. Oppstigningen starter bak butikken på Liland, omtrent 20 minutters kjøring fra Svolvær, i retning Fiskebøl.

Området kan til tider være rasfarlig, og det er fare for steinsprang. Sørg derfor for å informere deg om de lokale forholdene før du legger ut. De som virkelig vil ta den bratteste ruta, bør komme godt forberedt. Her er det nemlig fordelaktig å ha med truger, brodder og isøks.