Gjennom Lofoten til fots

PQO0HkQUansett hvor man er i Lofoten, eller i Nord-Norge forøvrig, vil man finne mange muligheter for å gå turer i naturen. Det er noe av det beste som landsdelen har å by på. Det som kanskje gjør Lofoten mer spesielt som turterreng, er at man her har en enestående kombinasjon av hav og bratte klipper, som man ikke nødvendigvis finner så mange andre steder. Derfor er det også verdt tiden å finne noen av de mer imponerende løypene som man kan følge. Det finnes løyper for enhver smak, fra noen timers vandring for å komme til et utkikkspunkt, til langt mer omfattende ruter.

Gimsøy og Austvågøy

Mange som besøker Lofoten bruker Svolvær som et fint utgangspunkt for å utforske regionen. Her finner man også mange flotte stier som egner seg for kortere utflukter.

Midt mellom Svolvær og Kabelvåg finner man det lille fjellet Tjeldbergtinden. Ta av fra E-10 ved Esso-stasjonen i Osan utenfor Svolvær, og følg deretter den andre veien til venstre. Følg så denne til pistolbanen. Deretter stanser man før man kommer til radiomasten. Derfra kan man følge stien oppover. Det tar ca. en time å komme seg opp, og man kan regne en god halvtime for veien ned. Utsikten er flott, og dette er en fin pause på vei til Kabelvåg.

På Austvågøy finner man også Glomtinden, som er et vanlig turistmål. Men området brukes så vel av lokale som av tilreisende. Glomtinden ligger utenfor Rørviktunnelen, og den gamle riksveien som går over Rørvikskaret er begynnelsen for fotturen. Man kan begynne på begge sider av tunnelen. Om man legger ut på turen utenom midtsommerperioden kan det være nyttig å ta hensyn til at det er morgensol på Kabelvåg-siden av fjellet, mens det er kveldssol på Henningsværs-siden. Følg grusveien til toppen av skaret, og ta så av til stien. Turen opp tar en time.